Preskoči vijesti

Vijesti

Slika GEOF webmaster
Geodetski fakultet dobio prvi Erasmus+ KA2 Sector Skills Alliances projekt na Svečilištu
napisao/la geof webmaster - Četvrtak, 14 Rujan 2017, 07:59
 

Na ovogodišnjem Erasmus+ Key Action 2 Sector Skills Alliances natječaju Izvršna agencija za edukaciju audio-vizualnu umjetnost i kulturu Europske komisije (EACEA) odabrala je za financiranje projekt EO4GEO kojeg je nositelj GISIG – Geographical Information Systems International Group iz Italije, a znanstveni i tehnički koordinator Katolički univerzitet Leuven iz Belgije. Hrvatski partner u ovom prestižnom konzorciju je Copernicus tim Geodetskog fakulteta, kojeg vodi prof. dr. sc. Željko Bačić. Realizacija EO4GEO projekta, vrijednog 3.876.045,00 €, započeti će 1. siječnja 2018. godine i trajati će 4 godine.

Zanimljivo je da je EO4GEO projekt jedini koji se na ovogodišnjem natječaju financira u području svemir – geoinformacije (ukupno samo pet projekta u šest područja), kao i da je ovo prvo sudjelovanje jedne sastavnice Sveučilišta (prema prikupljenim informacijama) u Sector Skills Alliances projektu.

EO4GEO projekt, punim imenom „Towards an inovative strategy for skills development and capacity building in the space geo-information sector supporting Copernicus User Uptake“, realizirati će konzorcij 26 partnera iz 13 država EU koji dolaze iz akademske zajednice te privatnog i javnog sektora koji su aktivni u edukaciji i treningu korisnika s naglaskom na svemirsko/geo-prostorni sektor. Konzorcije je podržan od strane jake skupine pridruženih partnera (22) koji se uglavnom sastoje od udruženja ili mreža koje su aktivne u istom području. Pridruženi partner iz Hrvatske je Hrvatska udruga poslodavaca – Udruga geodetske i geoinformatičke struke. Projekt je također podržan od strane Savjetodavnog Odbora, u kojem su predstavnici globalnih organizacija iz svemirskog i geoprostornog sektora kao što su ESA/ESRIN, NASA, JRC,UCGIS, Deloitte, AGORIA, BigKnowledge i OECD.

Cilj EO4GEO projekta je premostiti jaz u svemirsko/geoprostornom sektoru između potreba gospodarstva i profila kadrova koji izlaze iz obrazovnog sustava stvarajući jak savez dionika iz navedenog sektora i šire zajednice. Navedeno će se ostvariti razvojem novog obrazovnog okruženja koje će promicati shvaćanje i integraciju svemirsko/geo-prostornih podataka i servisa. EO4GEO će djelovati na multi- i interdisciplinarni način i primijeniti inovativna rješenja za edukacijske i trening aktivnosti. U tu svrhu će se definirati dugoročna i održiva strategija, razviti Body of knowledge za svemirsko/geo-prostorni sektor te razviti dinamička platforma s alatima za dizajn i razvoj serije kurikuluma različitog tipa i profila u sektoru, što se namjerava ostvariti tijekom četiri godine realizacije projekta.

 
Slika GEOF webmaster
Pozvana predavanja
napisao/la geof webmaster - Utorak, 29 Kolovoz 2017, 14:35
 

Pozivamo sve zainteresirane djelatnike i studente na pozvana predavanja koja će se održati 06. 09. 2017. u učioni 120 s temama:

  • Prof. Liqiu Meng - "From diverse geodata sources to diverse Maps" u 10 sati,
  • Prof. Temenoujka Bandrova - "3D Cartography" u 11 sati.
 
Slika GEOF webmaster
Tomislav Jogun dobitnik nagrade Ian Mumford za 2017. što ju dodjeljuje Britansko kartografsko društvo
napisao/la geof webmaster - Nedjelja, 6 Kolovoz 2017, 11:15
 
Tomislav Jogun, mag. ing. geod. et. geoinf. dobitnik je nagrade Ian Mumford za 2017. godinu. Nagradu Ian Mumford studentima dodjeljuje Britansko kartografsko društvo za izvrsnost i originalno kartografsko istraživanje. Svečana dodjela nagrade održat će se 6. rujna 2017. u hotelu Redworth Hall, Durham. Rad za koji je Tomislav dobio nagradu je politička karta svijeta izrađena iz podataka OpenStreetMapa, te automatizirani postupak za njezinu izradu. Istraživanje je provedeno u okviru diplomskog rada obranjenog u 2016. godini pod mentorstvom doc. dr. sc. Dražena Tutića i dr. sc. Ane Kuveždić Divjak. Vrijednost ovog istraživanja potvrđena je i objavom članka u časopisu Journal of Maps gdje je opisana ideja i novost ovog istraživanja. Programi za automatizaciju postupka izrade karte objavljeni su i dostupni pod otvorenom licencom na Githubu.  
 

Čestitamo Tomislavu na ovom iznimnom uspjehu!

 
Slika GEOF webmaster
Iznenada preminuo Matija Milec, mag. ing. geod. et geoinf.
napisao/la geof webmaster - Ponedjeljak, 24 Srpanj 2017, 19:52
 

Matija MilecDuboko smo potreseni iznenadnom smrću našega bivšeg studenta Matije Mileca, mag. ing. geod. et geoinf.

Iskreno suosjećamo s obitelji.

Studenti i zaposlenici Geodetskog fakulteta.

 
Slika GEOF webmaster
Odluka o prijelazu i uvjetima prijelaza studenata s drugih fakulteta na sveučilišni preddiplomski i diplomski studij geodezije i geoinformatike u ak. god. 2017./2018.
napisao/la geof webmaster - Četvrtak, 20 Srpanj 2017, 10:13
 

Više informacija možete pronaći ovdje.

 
Slika GEOF webmaster
Natječaj za dodjelu Nagrade Geodetskog fakulteta i Nagrade dekana Geodetskog fakulteta
napisao/la geof webmaster - Četvrtak, 20 Srpanj 2017, 10:01
 

U svrhu poticanja rada i zalaganja studenata u svladavanju nastavnog gradiva i postizanju što boljeg uspjeha u nastavi te u svrhu poticanja znanstvenog i kreativnog rada, studentima Geodetskog fakulteta dodijelit će se nagrade za postignut odličan uspjeh, odnosno za najbolje pisane radove.

Više o uvjetima natječaja možete pročitati ovdje.