Preskoči vijesti

Vijesti

Slika GEOF webmaster
SCERIN-6: Capacity Building Workshop on Earth System Observations
napisao/la geof webmaster - Ponedjeljak, 11 Lipanj 2018, 12:05
 

Od 11. do 14. lipnja 2018. Sveučilište u Zagrebu, zajedno s Geodetskim i Šumarskim fakultetom te Hrvatskim šumarskim institutom Jastrebarsko, domaćin je 6. Znanstvene konferencije regionalne SCERIN mreže za daljinska istraživanja i satelitska opažanja, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović.

SCERIN je jedna od regionalnih mreža programa globalnih opažanja šuma i dinamike zemljišnoga pokrova (The Global Observation of Forest and Land Cover Dynamics, GOFC-GOLD) sastavljena od znanstvenika i eksperata za daljinska istraživanja s područja središnje, istočne, jugoistočne Europe i područja oko Crnoga mora. Glavni ciljevi SCERIN mreže su promoviranje i koordinacija primjene satelitskih informacija o zemljišnom pokrovu u tom dijelu Europe pod rukovođenjem Američke svemirske agencije (NASA), Europske svemirske agencije (ESA), Sveučilišta Maryland iz Baltimorea i Karlovoga Sveučilišta u Pragu.

Više možete vidjeti OVDJE.

 
Slika GEOF webmaster
Trans-Atlantic Training - Zagreb 2018
napisao/la geof webmaster - Srijeda, 6 Lipanj 2018, 15:36
 

Dana 7.-11. 06. 2018. godine na Geodetskom fakultetu održat će se Trans-Atlantic Training - Zagreb 2018 pod nazivom "Integration of Radar and Optical Remote Sensing in Studying Land Cover/Land Use Change" na kojem će sudjelovati 43 sudionika iz 15 država.

Predavanja i aktivnosti TAT-a bit će usmjerene na procjenu ekosustava (npr. šumski poremećaji, promjene na poljoprivrednom zemljištu) pomoću različitih vrsta senzora. Prvi se dio odnosi na SAR podatke - Sentinel-1. Primjena SAR podataka u dinamici ekosustava bit će prikazana tijekom teorijskih i praktičnih sesija. Drugi dio TAT-6 bit će tematski usredotočen na nove trendove optičke tehnologije daljinskog istraživanja, s naglaskom na misijama Landsat-8 i Sentinel-2.

Glavni cilj radionice Trans-Atlantic Training je obrazovanje studenata i mladih znanstvenika s naglaskom na praćenje promjena kopnenih područja i dinamike ekosustava metodama daljinskih istraživanja. Svrha TAT-a je rasprava o naprednim istraživačkim svemirskim metodama i tehnologijama između znanstvenika i studenata iz Europe i SAD-a.

Više informacija možete pronaći ovdje.

 
Slika GEOF webmaster
Geodetski fakultet na Znanstvenom pikniku
napisao/la geof webmaster - Utorak, 29 Svibanj 2018, 10:18
 

Od 25.-27. svibnja 2018. godine na Otoku Univerzijade na Jarunu u Zagrebu održan je 7. Znanstveni piknik na kojem je po treći puta sudjelovao Geodetski fakultet.

Tema ovogodišnjeg znanstvenog piknika bila je Čarolija znanstvene animacije a Copernicus tim Geodetskog fakulteta  predstavio je dosege Copernicus programa kroz brojne video priloge i nagradne igre odnosno informativne brošure i letke, kao i Pješčanik sa dopunjenom stvarnosti za modeliranje topografije. Tehnologija dopunjene stvarnosti je „čarolija“ koja običan pješčanik pretvara u inovativnu interaktivnu okolinu za učenje i zabavu, a posjetitelji u pješčaniku izrađivali različite reljefne oblike oblikujući pijesak na kojem se zatim „čarolijom znanstvene animacije“ prikazuje hipsometrijska skala boja i izohipsa.

Izložbeni prostor Geodetskog fakulteta obišli su brojni posjetitelji, učenici osnovnih i srednjih škola, kojima je Znanstveni piknik prvenstveno namijenjen te odrasli. Posjetio nas je također i ministar rada i mirovinskog sustava, mr. sc. Marko Pavić, koji se oduševio našim pješčanikom, odnosno snimateljska ekipa HRT-a koja je snimila prilog za emisiju „Luka i prijatelji“. Više o događanju i nastupu Copernicus tima Geodetskog fakulteta možete vidjeti ovdje.

 
Slika GEOF webmaster
Nastupno predavanje dr. sc. Ivana Razumovića
napisao/la geof webmaster - Ponedjeljak, 21 Svibanj 2018, 14:58
 

Dana 30. 05. 2018. godine, u 10:00 sati u predavaonici 119/I kat, dr. sc. Ivan Razumović, održat će nastupno predavanje pod naslovom teme "Optimiranje 0. reda" vezano uz postupak prvog izbora na radno mjesto I. vrste u znanstveno-nastavnom zvanju docent u znanstvenom području tehničkih znanosti, znanstvenom polju geodezija u Katedri za analizu i obradu geodetskih mjerenja Zavoda za geomatiku na Geodetskom fakultetu.

Nastupno predavanje održat će se pred Stručnim povjerenstvom u sastavu:

  • Izv. prof. dr. sc. Mladen Zrinjski,
  • Prof. dr. sc. Nevio Rožić
  • Izv. prof. dr. sc. Ivana Racetin, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.

Više informacija možete pronaći ovdje.

 
Slika GEOF webmaster
Nastupno predavanje dr. sc. Marka Pavasovića
napisao/la geof webmaster - Ponedjeljak, 21 Svibanj 2018, 14:56
 

Dana 28. 05. 2018. godine, u 13:00 sati u predavaonici 119/I kat, dr. sc. Marko Pavasović, održat će nastupno predavanje pod naslovom teme "Određivanje pomaka zemljine površine primjenom GNSS tehnologije" vezano uz postupak prvog izbora na radno mjesto I. vrste u znanstveno-nastavnom zvanju docent u znanstvenom području tehničkih znanosti, znanstvenom polju geodezija u Katedri za inženjersku geodeziju Zavoda za primijenjenu geodeziju na Geodetskom fakultetu.

Nastupno predavanje održat će se pred Stručnim povjerenstvom u sastavu:

  • Prof. dr. sc. Željko Bačić,
  • Doc. dr. sc. Rinaldo Paar,
  • Doc. dr. sc. Ivan Medved, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Sveučilišta u Zagrebu.

Više informacija možete pronaći ovdje.

 
Slika GEOF webmaster
Nastupno predavanje dr. sc. Ilije Grgića
napisao/la geof webmaster - Ponedjeljak, 21 Svibanj 2018, 14:56
 

Dana 28. 05. 2018. godine, u 14:00 sati u predavaonici 119/I kat, dr. sc. Ilija Grgić, održat će nastupno predavanje pod naslovom teme "Određivanje pomaka zemljine površine primjenom GNSS tehnologije" vezano uz postupak prvog izbora na radno mjesto I. vrste u znanstveno-nastavnom zvanju docent u znanstvenom području tehničkih znanosti, znanstvenom polju geodezija u Katedri za inženjersku geodeziju Zavoda za primijenjenu geodeziju na Geodetskom fakultetu.

Nastupno predavanje održat će se pred Stručnim povjerenstvom u sastavu:

  • Prof. dr. sc. Željko Bačić,
  • Doc. dr. sc. Rinaldo Paar,
  • Doc. dr. sc. Ivan Medved, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Sveučilišta u Zagrebu.

Više informacija možete pronaći ovdje.