Vijesti

Preminuo prof. dr. Hermann Seeger

 
 
Slika GEOF webmaster
Preminuo prof. dr. Hermann Seeger
napisao/la geof webmaster - Srijeda, 16 Prosinac 2015, 16:26
 

Danas smo primili tužnu vijest da je 9. prosinca 2015. godine u 82. godini preminuo naš dragi i poštovani profesor te osvjedočeni prijatelj Hrvatske prof. dr. Hermann Seeger.

Prof. dr. Hermann Seeger je bio dugogodišnji direktor Instituta za primijenjenu geodeziju (IfAG) iz Frankfurta koji je u najtežim ratnim danima dao ključnu podršku i pomoć za uključivanje Hrvatske u Europski referentni okvir (EUREF) provedbom mjerne GPS kampanje 1994. godine usprkos neposrednim ratnim opasnostima. U razdoblju od 1994. do 1998. godine realizirane su u suradnji IfAG-a, Državne geodetske uprave Republike Hrvatske i Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu četiri CROREF i tri CRODYN mjerne kampanje, koje su rezultirale određivanjem referentne GPS mreže Republike Hrvatske koju čini 78 točaka. Ta mreža predstavlja praktičnu realizaciju novoga položajnog referentnog geodetskog datuma HTRS96.

Znanstveni put prof. dr. Hermann Seeger je započeo kao znanstveni asistent 1959. godine na Geodetskom institutu Sveučilišta u Hannoveru, zatim kao znanstveni suradnik 1967. godine prelazi u Institut za primijenjenu geodeziju, gdje 1972. godine postaje voditelj Odjela za geodetska istraživanja. Godine 1978. prelazi na Friedrich-Wilhelms-Universität u Bonnu, gdje je zaposlen kao profesor i direktor Geodetskog instituta. Godine 1987. prof. Seeger postaje direktor, a kasnije i predsjednik Instituta za primijenjenu geodeziju, danas Savezni ured za kartografiju i geodeziju (BKG) u Frankfurtu, gdje ostaje do svojeg umirovljenja 1998. godine.

Prof. dr. Hermann Seeger je 1998. godine primljen za dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razred tehničkih znanosti.

Svi koji su poznavali prof. dr. Hermanna Seegera pamtit će ga po njegovoj otvorenosti, srdačnosti i odlučnosti da dođe do rješenja, ponekad i na neuobičajen način, a sve u cilju napretka geodezije ili pomoći onima kojima je bila potrebna. Za sve što je učinio za europsku i svjetsku geodeziju, posebno za našu hrvatsku geodeziju, neka mu je vječna slava i hvala.

Marijan Marjanović, Ljerka Marić i Tomislav Bašić