Skip vijesti

Vijesti

Slika GEOF webmaster
Svečana akademija povodom 65 godina HGD-a
by geof webmaster - Monday, 11 December 2017, 2:43 PM
 

Hrvatsko geodetsko društvo će 15. prosinca 2017. obilježiti 65 godina svoga samostalnog djelovanja.

Povodom toga jubileja, 15. prosinca 2017. godine Hrvatsko geodetsko društvo će obilježiti 65 godina svoga samostalnog djelovanja na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Kačićeva 26, Zagreb, Velika predavaonica (amfiteatar) u prizemlju. U suorganizaciji sa Zagrebačkom udrugom geodeta (članicom Hrvatskog geodetskog društva), Geodetskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu (organizatorom izložbe: "Izložba starih geodetskih instrumenata Geodetskog fakulteta") i Gradskim uredom za katastar i geodetske poslove Grada Zagreba (organizatorom izložbe: "Grad Zagreb na katastarskim planovima – svjedocima vremena katastarskih izmjera od 1817. do 2017. godine") održati će se svečana Akademija.

Opširnije...

 
Slika GEOF webmaster
SUVREMENI GEODETSKI MJERNI SUSTAVI U PROJEKTIRANJU I IZGRADNJI ŽELJEZNIČKE INFRASTRUKTURE
by geof webmaster - Friday, 8 December 2017, 8:52 AM
 

 

 

Poštovane kolegice i kolege,


Hrvatska udruga bivših studenata i prijatelja Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (AMCA-Geof)

poziva Vas na predavanje:

"SUVREMENI GEODETSKI MJERNI SUSTAVI U PROJEKTIRANJU I IZGRADNJI ŽELJEZNIČKE INFRASTRUKTURE"

koje će održati dr. sc. Goran Buble.

U predavanju će biti predstavljen pregled suvremenih geodetskih metoda i radova u željeznici kroz sve projektne faze (projektiranje, izgradnja i održavanje), globalni trendovi upotrebe naprednih tehnologija i cloud platforme korištene za vizualizaciju i pohranuvelikih količina infrastrukturnih podataka.

Predavanje će se održati u petak, 08. prosinca 2017. u 13:00 sati, na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Kačićeva 26, u predavaonici 119/I.

 

Veselimo se Vašem dolasku!

 
Slika GEOF webmaster
Natječaj za dodjelu godišnje nagrade Društva mladim znanstvenicima i umjetnicima
by geof webmaster - Friday, 1 December 2017, 3:57 PM
 

Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu, u želji da potiče i unapređuje znanstveno i umjetničko stvaralaštvo, raspisuje, sada već tradicionalni natječaj za dodjelu godišnje nagrade Društva mladim znanstvenicima i umjetnicima.

U prilogu možete preuzeti originalan dopis i oglas natječaja.

 
Slika GEOF webmaster
Dr. sc. Bojan Vršnak dobitnik prestižnog međunarodnog priznanja
by geof webmaster - Wednesday, 29 November 2017, 1:01 PM
 

Znanstveni savjetnik u trajnom zvanju, dr. sc. Bojan Vršnak, djelatnik Opservatorija Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dobitnik je prestižnoga međunarodnoga priznanja za izuzetan znanstveni doprinos u području svemirske meteorologije Kristian Birkeland Medal for Space Weather and Space Climate.

Riječ je o nagradi koju od 2013. godine dodjeljuju Europska svemirska agencija (European Space Agency), Belgian Solar-Terrestrial Centre of Excellence i Space Weather Working Team, u suradnji sa znanstvenim časopisom Journal of Space Weather and Space Climate. Nagrada se dodjeljuje u spomen na norveškoga znanstvenika Kristiana Olafa Bernharda Birkelanda, koji se najviše pamti po teorijama atmosferskih električnih struja koje su omogućile fizikalno objašnjenje polarne svjetlosti te predviđanjima postojanja Sunčeva vjetra. Kristian Birkeland izumio je tzv. elektromagnetski top i tzv. Birkeland-Eyde proces za izlučivanje dušika iz zraka. Nominiran je za Nobelovu nagradu sedam puta.

Dr. sc. Bojanu Vršnaku nagrada Kristian Birkeland Medal for Space Weather and Space Climate dodijeljena je na 14. europskom tjednu svemirske meteorologije (14th European Space Weather Week) , koji se od 27. studenoga do 1. prosinca 2017. održava u Ostendu u Belgiji. Svečanosti dodjele nagrade, koja je održana 27. studenoga 2017., nazočio je državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske dr. sc. Tome Antičić i druga tajnica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Lada Muraj.

Nagrada Kristian Birkeland Medal for Space Weather and Space Climate    dodjeljuje se od 2013. godine. Dosadašnja četiri dobitnika ove nagrade dva su znanstvenika iz NASA-e, jedan sa Sveučilišta Massachusetts Lowell (Center for Atmospheric Research) i jedan iz Physikalisch-Meteorologisches Observatorium Davos Weltstrahlungszentrum. Ovogodišnja dodjela nagrade u znaku je obilježavanja 100. obljetnice smrti Kristiana Birkelanda.

Većina istraživanja dr. sc. Bojana Vršnaka odnosi se na eruptivne procese u Sunčevoj atmosferi, s naglaskom na uzrocima pojave koroninih izbačaja (coronal mass ejections; CMEs) i njihove dinamike, te utjecaja na heliosferu i bliski svemirski okoliš.

Za područje svemirske prognostike, posebno je važan uvid u fizikalne zakonitosti međuplanetarnoga gibanja CMEa i predviđanje naleta na Zemlju te posljedica po magnetosferu Zemlje. U suradnji sa svojim timom, dr. sc. Bojan Vršnak razvio je analitički magnetohidrodinamički model helisferskoga gibanja CMEa (tzv. Drag Base Model; DBM), koji je našao široku primjenu u području svemirske meteorologije. DBM je znatno brži od numeričkih magnetohidrodinamičkih modela, uz istovjetnu, pa čak i bolju točnost, te je vrlo pogodan za izdavanje ' real-time' upozorenja o mogućnostima pojave geomagnetskih i ionosferskih oluja koje predstavljaju značajnu ugrozu za razne visokotehnološke sustave na Zemlji i u svemiru (npr. elektro-energetske mreže, komunikacijski i navigacijski sustavi, avijacija, GPS, umjetni sateliti svih namjena, ljudske posade u svemiru, itd.).

 
Slika GEOF webmaster
Radionica o satelitskom pracenju pomaka tla
by geof webmaster - Thursday, 26 October 2017, 12:35 PM
 

U organizaciji Hrvatskog povjerenstva za geodeziju i geofiziku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se radionica:

SATELITSKO PRAĆENJE POMAKA TLA UZROKOVANIH POTRESIMA I NEKIM DRUGIM PROCESIMA

u petak, 27. listopada 2017., 10 – 13 sati,

dvorana Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Strossmayerov trg 14 u Zagrebu.

 

Više o radionici u prilogu ovdje.

 
Slika GEOF webmaster
Dan Fakulteta - Svečana sjednica Fakultetskog vijeća
by geof webmaster - Monday, 2 October 2017, 10:24 AM
 

Dana 29. rujna 2017. godine održana je svečana sjednica Fakultetskog vijeća kojom je obilježena 55. obljetnica samostalnog djelovanja Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nakon izvješća o radu Fakulteta u ak. god. 2016./2017. koje je podnio dekan prof. dr. sc. Damir Medak, dodijeljene su nagrade i pohvalnice za studentska postignuća kao i zahvalnice umirovljenim profesorima. Svim zaposlenicima, studentima i gostima Fakulteta uspješnu nadolazeću ak. god. 2017./2018. zaželio je i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.