Font Dyslexic Kontrast

ZATVORI

Opservatorij Hvar

This post is also available in: English (Engleski)

Opservatorij Hvar osnovan je 1972 godine zajedničkim naporima Vječa za Znanost Socijalističke Republike Hrvatske i Astronomskog instituta Čehoslovačke Akademije Znanosti, Ondrejov. Financijama i korištenjem opservatorija upravlja suosnivač Geodetski Fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Smješten je na južnoj obali otoka Hvara, iznad samog grada Hvara, na 238 m visokom strmom brdu, u povijesnoj utvrdi „Napoljun“, koju su izgradili francuzi u 19-om stolječu za Napoleonskih ratova. Zbog svog povijesnog izgleda i idiličnog položaja opservatorij često zamijene za turističku atrakciju, budući da pruža prekrasan pogled na grad Hvar, okružen niskim mediteranskim raslinjem, kojeg u nižim dijelovima brda postepeno zamjenjuje borova šuma.

Grad Hvar poznat je po visokom godišnjem prosjeku sunčanih dana i u potpunosti drukčijoj klimi od kopnene obale. Prema dugotrajnim redovitim mjerenjima meteorološke stanice u gradu Hvaru, godišnji prosjek je otprilike 100 sunčanih dana (Vujnović, 1977). Stoga, dobri vremenski uvijeti nisu samo omogućili gradu Hvaru da postane jedno od najpopularnijih hrvatskih ljetovališta, već su doveli do uspostavljanja opservatorija i montaže dvostrukog solarnog teleskopa i 65 cm stelarnog teleskopa. 2001 još je jedan teleskop dodan listi instrumenata na opservatoriju Hvar, 1m Austrijsko-Hrvatski teleskop. Sva tri teleskopa su u potpunosti operativna i koriste se. Također je uspostavljena i seizmološka stanica pri opservatoriju, u sklopu međunarodnog projekta „Seizmičnost Balkanske Regije“ (1971-1976), koja je također u potpunosti operativna i u pogonu.

Opservatorij zapošljava 9 solarnih i stelarnih fizičara te članova tehničkog osoblja, koji održavaju i koriste teleskope i brinu se o tekućim pitanjima opservatorija, ali također sudjeluju u nacionalnim i međunarodnim znanstvenim projektima. 1977 pokrenut je znanstveni časopis „the Hvar Observatory Bulletin“, koji je kasnije postao dominantno astrofizički časopis te je konačno 2005. godine preimenovan u „Central European Astrophysical Bulletin“. Svake dvije godine opservatorij Hvar organizira međunarodnu znanstvenu konferenciju „the Hvar Colloqium“ u gradu Hvaru, na kojoj znanstvenici iz cijeloga svijeta mogu prezentirati svoja istraživanja na području astrofizike. Istraživanja predstavljena na konferenciji objavljuju se u znanstvenom časopisu „Central European Astrophysical Bulletin“.

Više o Opservatoriju Hvar: http://oh.geof.unizg.hr

Podijelite na:

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.Close