Font Dyslexic Kontrast

ZATVORI

Stručne prakse

This post is also available in: English (Engleski)

Terenska nastava na Geodetskom fakultetu izvodi se u tri glavna oblika:

  • tijekom semestra na vježbama iz pojedinih predmeta
  • blok-nastava iz obveznog predmeta u petom semestru preddiplomskog studija
  • nastava iz izbornog predmeta u geodetskoj tvrtki ili instituciji prema studentskom izboru u trajanju od 80 sati.

 

Terenska nastava tijekom semestra izvodi se na vježbama iz pojedinih predmeta preddiplomskog (npr. Geodetski instrumenti, Terenska mjerenja, Izmjera zemljišta, Inženjerska geodetska osnova, Hidrografska izmjera i dr.) i diplomskog studija (Katastarska izmjera, Geodetske mreže posebnih namjena, Inženjerska geodezija u graditeljstvu, Pomorska geodezija i dr.).

Terenska nastava iz obaveznog predmeta Stručni projekt održava u drugoj polovini mjeseca rujna, neposredno prije početka tekuće akademske godine. Takav se način izvođenja nastave pokazao izrazito prikladnim i prihvatljiv studentima, jer su do tog trenutka ispitni rokovi već završili, a nastava u novoj akademskoj godini još nije počela. Terenska se mjerenja obavljaju na dvije lokacije u Gradu Zagrebu: na Srednjoškolskom igralištu u Klaićevoj ulici te u Park-šumi Jelenovac. Do kraja petog semestra studenti trebaju predati izrađene projekte kako bi ispunili obveze iz tog predmeta i dobili 3 ECTS-a. Iz predmeta Stručni projekt ne polaže se ispit i ne dobiva ocjena.

Nastava iz izbornog predmeta Stručna praksa izvan fakulteta počela se izvoditi prvi put u trećem semestru preddiplomskog studija u ak. god. 2012/2013., a od ak. god. 2015/2016. predmet nosi naziv Stručna praksa. Razlozi za uvođenje dodatne stručne prakse su ocjene studenata u anketama studijskih programa gdje su redovito naglašavali potrebu za većim udjelom praktičnog i terenskog rada u nastavi. Istu preporuku dalo je i povjerenstvo za reakreditaciju studijskih programa 2012. godine. Stručna praksa izvan fakulteta sastoji se od pronalaženja geodetske tvrtke ili institucije u kojoj student treba odraditi 80 sati (dva tjedna prakse). Geodetska tvrtka ili institucija studentu dodjeljuje mentora (diplomiranog inženjera geodezije/magistra inženjera geodezije i geoinformatike), koji studenta vodi tijekom rada i boravka u tvrtki. Student vodi dnevnik prakse i na kraju sastavlja esej/tehničko izvješće o poslovima i iskustvima stečenim na praksi. Prodekan za nastavu i studente ovjerava dnevnik prakse i esej te utvrđuje da su obavljene sve obveze, nakon čega student ostvaruje 3 ECTS-a. Studenti mogu praksu obaviti do početka rujna tekuće akademske godine, a najčešći su termini tijekom ljetne pauze ili zimskog ispitnog roka kada nema redovitih nastavnih obveza. Iskustva studenata su vrlo pozitivna, nerijetko i vrlo zanimljiva, dobili su uvid u svakodnevni rad geodetskog stručnjaka te tako spoznali i dobre i loše strane svoga geodetskog poziva.

Podijelite na:

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.Close