Font Dyslexic Kontrast

ZATVORI

Asteroidi nazvani po čak dva znastvenika s Opservatorija Hvar

Prema biltenu za nomenklaturu malih tijela Sunčeva sustava Međunarodne astronomske unije (IAU-WGSBN bilten od 7.2.2022) asteroid 179221, otkriven 14.10.2001. nazvan je u čast dr. sc. Hrvoja Božića, a asteroid  179847 (2002 TS315) dobio je ime u čast dr. sc. Bojana Vršnaka.

Hrvoje Božić je nedavno umirovljeni znastveni savjetnik Opservatorija Hvar. Bojan Vršnak je također znanstveni savjetnik Opservatorija Hvar, napisao nekoliko knjiga i udžbenika o fizici plazme te je dobitnik nekoliko međunarodnih nagrada za izvrsnost u svom radu kao što je medalja “Kristiana Birkelanda” te je uvršten među 2% najcitiranijih znanstvenika u svijetu. U obrazloženju se navodi izniman znanstveni doprinos dr. sc. Hrvoja Božića i dr. sc. Bojana Vršnaka kao vodećih astrofizičara Opservatorija Hvar te njegova vodeća uloga u edukaciji iz astronomije u Hrvatskoj.

Za otkriće ovog asteroida, kao i mnogih drugih malih planeta Sunčeva sustava, zaslužan je tim prof. dr. sc. Željka Ivezića s University of Washington, a više o asteroidima i njihovom otkrivanju možete pročitati u članku prof. dr. sc. Željka Andreića.

Podijelite na:

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.Close