Font Dyslexic Kontrast

ZATVORI

Geodetski i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu zajedno provode Erasmus+ GeoCLIC projekt

Klimatske promjene složeni su problem u Europi i svijetu. Ekstremni vremenski uvjeti koji uzrokuju šumske požare, suše i poplave prouzročili su velike financijske štete i odnijeli mnogobrojne ljudske živote. Ovi događaji ozbiljno utječu na okoliš, ruralni razvoj i gospodarstvo. Kako je posljednjih godina došlo do značajnog tehničkog napretka u tehnologiji senzora i znanosti o velikim podacima, postoji sve veća potreba za pružanjem kvalitetne obuke za nove tehnike primijenjene na upravljanje klimatskim promjenama. To zahtijeva doprinose srodnih disciplina i dionika, uz kontinuirano ažuriranje i praktično iskustvo.

 

Dijeljenjem akademskih resursa, konzorcij ima za cilj povećati analitičke i profesionalne vještine među studentima kako bi poboljšali svoje kompetencije u upravljanju klimatskim promjenama i korištenju GIS alata i alata daljinskih istraživanja. GeoCLIC djeluje na interdisciplinarni način i primjenjuje inovativna rješenja u svojim aktivnostima obrazovanja i osposobljavanja. Jedna od zadaća privatnog sektora je identifikacija glavnih potreba osposobljavanja za krajnjeg korisnika i poboljšavanje učinka ishoda učenja putem takvih obuka. Uvodi se pristup učenja temeljen na radu putem razvoja obuke i stažiranja u područjima koji se bave klimatskim promjenama. Projektom je planirano interdisciplinarno razvijanje pet modula koji se odnose na upravljanje klimatskim promjenama s posebnim naglaskom na primjenu u sektoru poljoprivrede, urbanog/ruralnog razvoja i okoliša. Kako bi se dobrobiti projekta prenijele na društvo, planirane su višestruke interakcije između edukatora, istraživača, ekoloških kompanija i donositelja odluka. Kombiniranjem ciljeva učenja i profesionalnog iskustva poboljšava se pragmatično, progresivno iskustvo učenja uz ispunjavanje potreba za zapošljavanjem.

Drugi specifični ciljevi projekta su: poticanje zapošljivosti među studentima u smjeru analiza klimatskih promjena korištenjem GIS-a i daljinskih istraživanja, jačanje suradnje sveučilišta i privatnog sektora, kao i poboljšanje digitalne spremnosti i korištenje digitalnih vještina među institucijama. Također, jedan od naglasaka je stavljen na zapošljivost ženske populacije u inženjerskim i tehnološkim karijerama. Program projekta podržava program Digitalna Europa (2021. – 2027.) i usklađen je s Promatračkom skupinom za održivi razvoj (eng. Sustainable Development Observatory, SDO) Europskog gospodarskog i socijalnog odbora. Pružajući osnovu za buduće analitičare klimatskih promjena u zemljama sudionicama, rezultati projekta podržat će doprinos Europske Unije u provedbi Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja (eng. Sustainable Development Goals, SDGs) navedenih u Europskom zelenom i socijalnom dogovoru.

GeoCLIC je projekt Erasmus+ Cooperation Partnership (KA220-HED) koji okuplja 7 partnera iz Španjolske, Cipra, Hrvatske, Belgije i Njemačke. Partneri iz akademskog, privatnog i javnog sektora su aktivni u korištenju digitalnih tehnologija i aplikacija za edukaciju o okolišu. Iz Hrvatske na projektu sudjeluju Sveučilište u Zagrebu (Agronomski fakultet i Geodetski fakultet) i privatna tvrtka Gdi d.o.o.

Projektne aktivnosti možete pratiti na www.geoclic.be

 

Podijelite na:

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.Close