Font Dyslexic Kontrast

ZATVORI

Mr. Nunzio Gambale, Founder, Chairman & CEO of Locata Corporation Pty Ltd, Australia – predavanje Locata sustav pozicioniranja: „Driving the future of positioning“.

U petak, 19.05.2023. u vijećnici Geodetskog fakulteta u Savskoj 144A, osnivač, predsjednik i glavni izvršni direktor Australske tvrtke Locata Corporation Pty Ltd, Mr. Nunzio Gambale održao je predavanje o Locata sustavu pozicioniranja: „Driving the future of positioning“. Locata sustav pozicioniranja jedinstveni je sustav pozicioniranja koji se temelji na tehnologiji pozicioniranja pomoću radiovalova emitiranih iz terestričkih odašiljača i prijamnika. Gdin. Nunzio objasnio je temeljne principe Locata sustava pozicioniranja, glavne prednosti u odnosnu na klasične globalne GNSS sustave te njihovu nadopunu upravo tamo gdje oni ne uspijevaju funkcionirati. Odnosno, tamo gdje GNSS sustavi ne rade ili imaju ometanja u radu, potrebno ih je nadopuniti Locata terestričkim odašiljačima i prijemnicima, a sve u svrhu daljnjega dobivanja centimetarske preciznosti i točnosti određivanja 3D položaja točaka, odnosno različitih objekata i vozila.

Treba istaknuti da dvoje bivših djelatnika Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nakon obranjenih disertacija su se zaposlili u tvrtki Locata. Tu na prvome mjestu valja izdvojiti kolegu dr. sc. Igora Grgca koji je 2020. obranio doktorski rad pod naslovom: „Configuration Aspects for LocataNet Networks in Displacement Monitoring“ te upravo na toj temi i radi u tvrtki Locata od 2021. kada se je i zaposlio u Locati. Nakon njega, prošle 2022. je kolega dr. sc. Ivan Jakopec obranio doktorski rad pod naslovom: „Development of photogrammetric data processing method for landslide monitoring using unmanned aircraft systems“ te se početkom ove 2023. godine zaposlio u tvrtki Locata te radi na sličnim poslovima. Locata sustav pozicioniranja se iznimno uspješno koristi za praćenje i navigaciju različitih vozila, brodova i aviona te za potrebe određivanja pomaka i deformacija kako umjetnih (izgrađenih) objekata i konstrukcija tako i prirodnih objekata. Upravo na tome polju su se kolege Grgac i Jakopec usavršavali u sklopu svoga znanstvenog i visokostručnog rada na Katedri za inženjersku geodeziju Geodetskog fakulteta.

Nakon iznimno zanimljivog i poučnog predavanja gdin. Nunzija održan je sastanak s upravom Geodetskog fakulteta u svrhu definiranja suradnje tvrtke Locata Corporation Pty Ltd i Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Podijelite na:

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.Close