Font Kontrast

ZATVORI

Mrežni geoinformacijski sustav Potres predstavljen je u srijedu, 20. siječnja 2021. godine u Stožeru civilne zaštite u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji.

Mrežni geoinformacijski sustav “Potres” je jedinstveni službeni geoinformacijski sustav, utemeljen na ažurnim georeferenciranim podacima o svim servisima potrebnim stanovništvu na potresom ugroženom području i svim nadležnim službama i volonterima koji organizirano obavljaju svoje zadaće.

Stožer Civilne Zaštite u dijelu koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko–moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije određuje operativnu upotrebu geoinformacijskog sustava koja uključuje ovlaštenja pojedinih korisnika.

Državna geodetska uprava Republike Hrvatske stavlja na raspolaganje i održava temeljne geodetske podloge.

Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu  razvija i održava aplikativno rješenje, utemeljeno na programima otvorenog koda i standardnim formatima podataka.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva Republike Hrvatske osigurava hardversku serversku i tehničku potporu u „Centru dijeljenih usluga“ kojeg održava Apis IT d.o.o.

Sustav je ovlaštenim korisnicima dostupan na mrežnoj stranici: https://potres.cdu.gov.hr

Geoinformacijski sustav će – osim jednostavnog pregleda svih informacija – omogućiti i analize povezanih skupova podataka koje se u svim slučajevima odnose na ažuriranu lokaciju objekata i osoba, sve s ciljem poboljšanja logistike kojom će se postupno normalizirati život i rad ljudi na potresom pogođenom prostoru.

https://potresinfo.gov.hr/vijesti/aplikacija-mrezni-geoinformacijski-sustav-potres/199

Događaj su medijski popratili u svim informativnim emisijama. U nastavku su linkovi na priloge:

NovaTV (od 38:40 do 40:20):
https://novavideo.dnevnik.hr/product/emisije/41019-dnevnik-20-01-2021

RTL:
https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/3966688/uzivo-predstavljanje-aplikacije-sa-svim-podacima-o-potresom-pogodjenom-podrucju/

HRT:
https://vijesti.hrt.hr/702391/u-petrinji-predstavljen-geoinformacijski-sustav-potres

Podijelite na:

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.Close