Font Kontrast

ZATVORI

Na 39. sjednici Vlade Republike Hrvatske (21.1.2021. u 12:00 sati) predstavljen Mrežni geoinformacijski sustav Potres

Sustav je rezultat zajedničkog rada Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva (SDURDD), Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Državne geodetske uprave (DGU). U njemu su prikupljeni podaci o učincima potresa na terenu površine gotovo šest tisuća hektara, svih naselja, poljoprivrednih površina, gospodarskih objekata, te podaci o prebivalištu, boravištu stanovnika, zdravstvenim ustanovama, školama.

Alat je to koji će olakšati rad i poces donošenja odluka službama MUP-a, Ministarstva obrane, vatrogasaca, HGSS-a,  proizlazi iz riječi potpredsjednika Vlade RH i voditelja Stožera civilne zaštite Tomo Medved. Aplikacija će se sustavno dopunjavati raspoloživim podacima o broju stanovnika, stanju i socijalnom statusu, primjerice. Aplikacija je koristan alat osobito u postupku saniranja štete i obnove građevina na stradalom području budući da sadrži snimke i informacije o stanju tla prije i nakon prirodne nepogode.

Mrežni geoinformacijski sustav Potres je aktivan i dostupan službama koje sudjeluju u saniranju štete i skoroj obnovi.

U nastavku je video sa sjednice Vlade kojoj su nazočili dr.sc. Damir Šantek, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva, prof. dr. sc. Damir Medak, prodekan za znanost i izv. prof. dr. sc. Almin Đapo, dekan Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a na kojoj je u 10 minutnoj prezentaciji prikazana funkcionalnost geoinformacijskog sustava Potres.

 

Podijelite na:

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.Close