Font Dyslexic Kontrast

ZATVORI

Priopćenje za javnost o rješenju SAFU

Zagreb, 1. rujna 2023. – nastavno na današnju objavu jednog portala o navodnoj obvezi da Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu mora vratiti sav novac kojim je financirana nabava plovila za hidrografska mjerenja, moramo pojasniti nekoliko stvari:

  1. Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je prošli tjedan zaprimio nepravomoćno rješenje o 100% financijskoj korekciji za nabavku plovila, kojeg je donijela Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU), a koje se zasniva na pogrešnim i neutemeljenim zaključcima, ali i dojmovima „vanjskog stručnjaka“. Ponavljamo da je riječ o nepravomoćnom rješenju i da dojmovi ne mogu (ili barem ne bi trebali) biti pravni osnov za donošenje bilo kakvog službenog dokumenta.
  2. Geodetski fakultet će s lakoćom pobiti ovakvo rješenje jer se ne temelji na činjenicama. K tome, kao glavni argument SAFU u rješenju se tvrdi da na plovilu nisu napravljene nikakve preinake, što ukazuje ili na nedovoljnu educiranost zaposlenika SAFU o pomorstvu (podsjetit ćemo da je Hrvatska tisućljećima pomorska zemlja) ili na namjerno prešućivanje činjenica.
  3. SAFU se u svojoj odluci poziva na mišljenje „vanjskog stručnjaka“. Geodetski fakultet ne zna o kojem je „stručnjaku“ riječ ni je li uopće bio na plovilu i kada.
  4. Geodetski fakultet omogućio je predstavnicima SAFU nesmetani pristup plovilu koje je bilo na suhom vezu.
  5. Pri pregledu plovila, predstavnici SAFU nisu znali otvoriti standardni poklopac i provjeriti što se nalazi u prostoru motora. Da su to znali, mogli su se uvjeriti u činjenice da su ispod motora izlivene stotine kilograma betona i raspoređeni olovni utezi od po 25 kg. Također su mogli provjeriti da je motor naknadno podignut kako bi se omogućio njegov nesmetan rad zbog povećanja balasta na krmi i time povećanog gaza plovila. Napominjemo da je poklopac prostora motora standardan.
  6. Ako je „vanjski stručnjak“ bio na plovilu, mogao je jednostavnim opažanjem utvrditi da je na pramcu naknadno ugrađen pramčani pogonski vijak koji služi za održavanje plovila na mjernom pravcu prilikom provedbe mjerenja.
  7. Sve navedeno itekako predstavlja značajne preinake plovila, ma kakav dojam „stručnjak“ SAFU imao. Ovdje napominjemo da su sve te naknadne preinake plaćene vlastitim sredstvima Fakulteta, a ne EU sredstvima i da u stvari, SAFU uopće nema ingerenciju nad naknadnim doradama, ali da one itekako dokazuju da je plovilo namijenjeno za istraživački rad!
  8. Kao dodatnu ilustraciju stručnosti „stručnjaka“ koji je bio u pregledu plovila, navodimo da je predstavnik SAFU inzistirao da se pokrene motor (podsjećamo da je plovilo bilo na suhom vezu), valjda da provjeri je li motor ugrađen na brod, kada već nije znao podignuti poklopac motora. Tek se na inzistiranje djelatnika Fakulteta da se zapisnički konstatira da SAFU pokreće motor na vlastitu inicijativu i da će snositi posljedice paljenja motora na suho, odustalo od te ideje. Nadamo se da ta osoba nije „vanjski stručnjak“ na kojeg se SAFU poziva. Da bismo pojasnili čitateljima, motor ima zatvoreni rashladni sustav, ali ispušna cijev i impeler ga nemaju pa, ako su na suhom, dosežu temperaturu samozapaljenja u djeliću sekunde.
  9. Držimo neprihvatljivim da o ovako pogrešnim i činjenično neutemeljenim zaključcima i rješenjima, SAFU obavještava javnost prije nego rješenje postane pravomoćno, a uvjereni smo pak da ni u kojoj pravnoj državi ovakvo rješenje ne može postati pravomoćno.

 

I za kraj, jedna prekrasna priča o naprednom znanstvenom laboratoriju koji omogućuje istraživanja jadranske obale i podmorja na koje smo tako ponosni, pretvorena je u mučnu priču, pretežito zasnovanu na lažima i pogrešnim dojmovima, jer činjenice su sasvim drugačije.

Fakultet i njegovi djelatnici zbog ovoga trpe nemjerljivu reputacijsku štetu. Pitamo se je li bolje držati se krede i ploče i ne pokušavati iskoračiti u 21. stoljeće, jer tada nas nitko ne bi prozivao, a mi bismo bili samo još jedna, neambiciozna provincijalna visokoškolska ustanova.

 

Podijelite na:

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.Close