Font Dyslexic Kontrast

ZATVORI

Prof. dr. sc. Miljenko Solarić (15. 09. 1934. – 15. 11. 2021.)

Dana 15. studenog 2021. godine u 88. godini života preminuo je prof.dr.sc. Miljenko Solarić, dugogodišnji profesor i bivši dekan Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (1987. – 1991.). Prof. M. Solarić diplomirao je 1958. na AGG (Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom) fakultetu, gdje je 1975. i doktorirao.

Prof. dr. sc. Miljenko Solarić pionir je satelitske geodezije u Hrvatskoj i njome se bavio gotovo cijeli svoj znanstveni vijek. Prvi je u nastavu na Geodetskom fakultetu uveo satelitsku geodeziju te je s prof. Asimom Bilajbegovićem najzaslužniji što su 1989. godine, kao najveća kapitalna investicija u znanosti u Hrvatskoj te godine, nabavljeni precizni GPS prijemnici. Nabavom tih prijemnika učinjen je ogroman iskorak u primjeni, popularizaciji i nastavi satelitske geodezije, što je zacrtalo put razvoja satelitske geodezije u Hrvatskoj. Brojnim znanstvenim radovima u svom cjeloživotnom znanstveno istraživačkom radu neumorno je popularizirao satelitsku geodeziju i znanstvene spoznaje o njoj. Profesor Miljenko Solarić ostat će u lijepom sjećanju generacijama studenata Geodetskog fakulteta.

Podijelite na:

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.Close