Font Dyslexic Kontrast

ZATVORI

Započela realizacija Erasmus+ SmartWB projekta

Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, zajedno s partnerima iz konzorcija na Erasmus+ Ka2 CBHE pozivu 2022. godine izborio je još jedan Erasmus+ CBHE projekt. Puni naziv projekta je: Strengthening of relations between the Western Balkan HEIs and non-academic sector in climate-smart urban development – SmartWB a realizacija je započela 15. siječnja 2023. godine.

Pametni gradovi temeljeni na zelenoj gradnji i energetskoj efikasnosti znače poboljšanje kvaliteta života i odgovoran odnos prema okolišu, a klimatski pametna urbanizacija, uz suradnju akademskog i privatnog sektora može biti snažan podsticaj za održivi razvoj i konkurentnost država zapadnog Balkana. Danas, u uvjetima sve veće urbanizacije, gradovi bi trebali biti pažljivo planirani, a upravljanje njihovim razvojem promišljeno u skladu sa uvjetima klimatskih promjena, a sve u kontekstu Agende za održivi razvoj 2030, konvencije UN-a o klimatskim promjenama i drugih globalnih razvojnih sporazuma i okvira. Kvaliteta akademskog obrazovanja u područjima vezanim za graditeljstvo i urbanizam od iznimnog je značaja za uspješno provođenje ovih strategija i ciljeva.

Upravo je navedeno glavna ideja vodilja pri predlaganju Erasmus+ CBHE „Strengthening of relations between the Western Balkan HEIs and non-academic sector in climate-smart urban development – SmartWB projekta“ a svoj doprinos ovoj temi konzorcij će dati kroz unaprjeđenje visokoškolske nastave u području klimatski pametnog i urbanog razvoja u zemljama Zapadnog Balkana. Glavni fokus pri implementaciji projekta biti će na modernizaciji akademskih kolegija po uzoru na trendove europske unije i unapređenje kompetencija i vještina nastavnika te osigurati nabavku najsuvremenije opreme za podršku nastavi u izabranim kolegijima.

SmartWB projektom predviđena je modernizacija najmanje 20 kolegija u nastavnim programima partnerskih sveučilištima koji će unaprijediti sukladno inicijativama o modernizaciji europskih sustava visokog obrazovanja te ciljevima strategije Europa 2020 u čijem fokusu su globalni izazovi poput klimatskih promjena. Unaprijeđenu kolegija doprinijeti će i suradnja privatnim sektorom kroz koju će biti uvedeni problemski zasnovani pristupi obrazovanju (tzv. problem-based learning). Ovi problemski zadaci kontinuirano će se mijenjati i razvijati kroz praktičan rad studenata i tako doprinositi i  usavršavanju nastavnih programa i razvoju tvrtki s kojima surađuju.

Osim unapređenja nastavnih programa partnera, SmartWB projekt promovirati će primjenu zelenih i održivih tehnologija, te uspostaviti javni interaktivne internetski servis za suradnju kroz razmjenu znanja, iskustava i dobrih praksi.

SmartWB projekt dobiven je u okviru Erasmus+ Ka2 CBHE poziva 2021. godine. Početak projekta je siječanj 2023 s trajanjem 36 mjeseci. Koordinator SmartWB projekta je Građevinski fakultet Univerziteta Crne Gore na čelu s voditeljicom projekta doc. dr. sc. Marijom Jevrić. Hrvatski partner u konzorciju je Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu predvođen prof. dr. sc. Željkom Bačićem.

Projektni konzorcij SmartWB projekta čini 16 partnera iz devet država i to iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Norveške, Njemačke, Srbije, Španjolske i Hrvatske. Od navedenih 16 partnera, 13 su visokoškolske institucije dok , 3 partnera iz poslovnog sektora te dvije organizacije koje djeluju kao pridruženi partneri.

Projektne aktivnosti možete pratiti na: http://www.smartwb.ucg.ac.me.

Podijelite na:

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.Close