Font Kontrast

ZATVORI

Smotr@ 2020

Geodetski fakultet je u prošlosti, kao i danas, a nastojat će i u budućnosti ispunjavati postavljene viziju i misiju, a to su:

 • Vizija – Vrhunski obrazovani stručnjaci u području geodezije i geoinformatike koji će svojim djelovanjem bitno unaprijediti proizvodnju geoinformacija te njihovo korištenje u društvu.
 • Misija – Pružati vrhunska znanja utemeljena na etički priznatim znanstvenim spoznajama i praktičnim vještinama na nacionalnoj i međunarodnoj razini svim korisnicima kao jedna od vodećih sastavnica prepoznatljivog i priznatog Sveučilišta, održivim sustavnim odmjerenim aktivnostima utemeljenim na propisima i dobrim iskustvima uz stalno unaprijeđenje kvalitete u suradnji sa svim zainteresiranima.

Geodetski fakultet je javno visoko učilište u sastavu Sveučilišta u Zagrebu, koje ustrojava i izvodi sveučilišne studije, znanstveni i visokostručni rad u znanstvenom području geodezije.

Geodetski fakultet u TV emisiji Sveučilišni Zagreb

Geodetski fakultet prisutan je na i društvenim mrežama.
Za više informacija posjetite nas na:

  

UPIS

Za upis na preddiplomski studij Geodezija i geoinformatika mogu se prijaviti pristupnici koji su završili srednju školu u trajanju od 4 godine. Prijave na preddiplomski sveučilišni studij Geodezija i geoinformatika obavljaju se putem nacionalnog portala www.postani-student.hr

Upisna kvota za Preddiplomski sveučilišni studij – Geodezija i geoinformatika u ak. god. 2021/2022.:

 • 95 za hrvatske državljane ili državljane EU-a
 • 5 za strane državljane

Rang-lista prijavljenih kandidata za upis na preddiplomski sveučilišni studij Geodezija i geoinformatika sastavlja se prema sljedećem sustavu bodovanja.

 1. Na temelju uspjeha u srednjoj školi – do 400 bodova
 2. Na temelju položenih ispita na državnoj maturi
  • Hrvatski jezik – 0 bodova
  • Matematika (viša razina) – do 500 bodova
  • Strani (ili klasični) jezik – 0 bodova
  • Fizika ili Informatika* – do 100 bodova*Uvjet je za upis na studij položen bar jedan predmet od navedenih. Ako je kandidat položio oba predmeta, za bodovanje se uzima onaj predmet iz kojega je kandidat ostvario bolji uspjeh
 3. Na temelju provjere posebnih sposobnosti – nema bodova
 4. Na temelju dodatnih učenikovih postignuća – IZRAVAN UPIS (1000 bodova)
  • osvojeno jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima u RH iz predmeta Matematika ili Fizika ili Informatika ili Geodezija (geodetski tehničar) ili Astronomija
  • sudjelovanje na međunarodnoj olimpijadi iz predmeta Matematika ili Fizika ili Informatika ili Astronomija

STUDIJI

Zašto studirati na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu?

Želite li naučiti koje veličine geodeti mjere za određivanje veličine i oblika Zemlje ili njezinih dijelova, kako se određuju udaljenosti i visine, kako nastaju karte, kako precizno smjestiti prometnice, tunele, mostove i druge objekte u prostoru, kako radi i čemu sve služi GPS (globalni položajni sustav) te kako nastaje katastar i zemljišne knjige, prvi korak je upisati preddiplomski sveučilišni studij geodezije i geoinformatike.

Preddiplomski studij traje tri godine, a završetkom preddiplomskoga sveučilišnog studija geodezije i geoinformatike stječe se 180 ECTS-a te stručni naziv sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) inženjer geodezije i geoinformatike ( univ. bacc. ing. geod. et geoinf. )

Diplomski studij traje dvije godine, a završetkom diplomskoga sveučilišnog studija geodezije i geoinformatike stječe se 120 ECTS-a te stručni naziv magistar inženjer geodezije i geoinformatike ( mag. ing. geod. et geoinf. )

Program osposobljava kandidate za sudjelovanje u postupcima upisa zemljišta i interesa na njemu, izradu i održavanje topografskih, kartografskih i zemljišnih geoinformacijskih sustava, mjerenje veličina potrebnih za definiciju veličine, položaja, oblika, obrisa i promjena bilo kojeg dijela Zemlje i zemljišta te rješavanje praktičnih zadataka geodetskih izmjera.

STRUČNE PRAKSE

Terenski rad sastavni je dio geodetskih poslova i za sve one koji žele svoj posao obavljati i izvan ureda, na svježem zraku, uvijek u pokretu, ali i s velikom odgovornosti, ovaj studij je odličan izbor. Sve što se nalazi u prostoru smjestio je ili položaj odredio geodetski stručnjak. Geodezija i pogotovo geoinformatika su interdisciplinarne struke te su mogućnosti za rad i suradnju s drugim strukama velike.

Terenska nastava na Geodetskom fakultetu izvodi se u tri glavna oblika:

 • tijekom semestra na vježbama iz pojedinih predmeta
 • blok-nastava iz obveznog predmeta u petom semestru preddiplomskog studija
 • nastava iz izbornog predmeta u geodetskoj tvrtki ili instituciji prema studentskom izboru u trajanju od 80 sati.

STUDENTSKI ZBOR

Studentski zbor je tu da zastupa prava i interese svih studenata Geodetskog fakulteta, uspostavi kvalitetniji odnos između nastavnika i studenata te da podiže aktivnost kroz organizaciju mnogobrojnih događanja i radionica. Članovi zbora sudjeluju u Fakultetskom vijeću, Odboru za nastavu te u ostalim odborima koji se osnivaju vezano uz aktivnosti na fakultetu. Studentski zbor Geodetskog fakulteta ima i svog predstavnika u Sveučilišnom zboru. Unutar Studentskog zbora djeluju i brojne sekcije te studentski pravobranitelj.

Više informacija o Studentskom zboru Geodetskog fakulteta

EKSCENTAR

Ekscentar je časopis studenata Geodetskog fakulteta, znanstvenog, popularno-znanstvenog i edukativnog karaktera. Tematski se objavljuju radovi iz područja geodezije i geoinformatike te srodnih znanstvenih disciplina (astrononomije, aeronautike, geofizike, građevinarstva, arhitekture i sl.). Ekscentar redovno izlazi od 1997. godine i, osim studenata, čitaju ga i pretplatnici Geodetskog lista. Časopis izlazi jednom godišnje.

Dosada je izašlo 20 brojeva !

Potrebno je i naglasiti da su 3 broja dobila Rektorovu nagradu – 11., 19. i zadnji 20. broj

Ekscentar se može naći i u digitalnom obliku na stranicama Hrčka ( https://hrcak.srce.hr/ekscentar ) i na stranicama ISSUU ( https://issuu.com/ekscentar/docs ).

Podijelite na:

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.Close