Font Dyslexic Kontrast

ZATVORI

Zavod za kartografiju i fotogrametriju

Predstojnik zavod za kartografiju i fotogrametriju je izv. prof. dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić.
Zamjenik predstojnika zavoda za kartografiju i fotogrametriju je doc. dr. sc. Ana Kuveždić-Divjak.

Zavod za kartografiju i fotogrametriju Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ustrojen je 2005. godine spajanjem dvaju postojećih Zavoda, Zavoda za fotogrametriju (osnovan 1941. godine) i Zavoda za kartografiju (osnovan 1956. godine). U Zavodu za kartografiju i fotogrametriju, razvila se vrlo značajna nastavna, znanstveno-istraživačka i stručna djelatnost, upotpunjene aktivnim doprinosom članova Zavoda u društvenim, izdavačkim, promidžbenim i ostalim djelatnostima. Današnji Zavod je ustrojen na način da u njegovu sklopu postoje i djeluju tri katedre:

Katedra za fotogrametriju i daljinska istraživanja

Djelatnici Katedre izvode nastavu na predmetima koji pokrivaju područja fotogrametrije, daljinskih istraživanja i geoinformacijskih sustava (GIS-a). U nastavnim procesima koriste se komercijalni i slobodni softveri za obrade digitalnih snimki u području fotogrametrije i daljinskih istraživanja. Na Katedri se obavljaju mnoga znanstvena istraživanja iz područja daljinskih istraživanja, fotogrametrije i GIS-a.

Šef katedre je izv. prof. dr. sc. Dubravko Gajski.

Ostali članovi katedre su:

Katedra za geoinformacije

Djelatnici Katedre za geoinformacije izvode nastavu iz predmeta koji su vezani uz problematiku različitih postupanja s geoinformacijama, uz poseban naglasak na kartografiju i GIS. U okviru Katedre osnovan je 2013. godine prvi Laboratorij za slobodne geoinformacije i programe (Open Source Geospatial Lab – OSGL) u Hrvatskoj koji pripada mreži laboratorija u okviru inicijative GeoForAll. Zadaća Laboratorija je povezivanje fakulteta i sveučilišta, gospodarstva i javne uprave u primjeni i razvoju slobodno dostupnih geoinformacijskih sustava i podataka. Na Katedri se obavljaju znanstvena istraživanja vezana za otvorene podatke, servisno-orijentiranu kartografiju i GIS.

Šef katedre je doc. dr. sc. Ivka Kljajić.

Ostali članovi katedre su:

Katedra za kartografiju

U pogledu nastavne aktivnosti, sadržaji ponuđeni studentima odražavaju promjene koje zahvaćaju kartografsku disciplinu, posebice pod utjecajem računalne tehnologije i umrežavanja. Tako su u okviru predmeta iz kartografije, studenti vrlo aktivni u volonterskom prikupljanju podataka (npr.: izrada Mnoštvene karte buke), primjenama proširene stvarnosti u kartografiji te popularizaciji znanosti sudjelovanjem na Festivalu znanosti te Znanstvenom pikniku.

Šef katedre je prof. dr. sc. Stanislav Frangeš.

Ostali članovi katedre su:

Podijelite na:

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.Close