SIG 2007

HRVATSKO GEODETSKO DRUŠTVO

GEODETSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Simpozij o inženjerskoj geodeziji s međunarodnim sudjelovanjem
16.-19. svibnja 2007., Beli Manastir, Hrvatska

POČETNA | ODBORI | TEME | ZBORNIK RADOVALOKACIJA | KONTAKT

Hrvatsko geodetsko društvo (FIG član), u suradnji s Geodetskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu (FIG akademski član), organizira SIG 2007 - Simpozij o inženjerskoj geodeziji. Simpozij će se održati u Belom Manastiru od 16.-19. svibnja 2007. godine.

Inženjerska geodezija je područje geodezije koje se odnosi na primjenu geodetskih mjernih sustava u cjelokupnom procesu projektiranja, izgradnje i korištenja objekata vezanih uz: niskogradnju (željezničke pruge, ceste, autoceste, mostovi, tuneli, zračne i plovne luke), visokogradnju (velike zgrade, industrijska postrojenja, stadioni), energetiku (brane, dalekovodi, plinovodi, naftovodi, rafinerije), izradu projekata regulacije postojećih naselja i pri izgradnji novih naselja. Praćenje i analiza pomaka i deformacija izgrađenih objekata i tektonski aktivnih područja - deformacijska analiza, čija je svrha zaštita i očuvanje ljudskih i prirodnih resursa, dio je inženjerske geodezije gdje se koriste najpreciznije geodetske metode prikupljanja, obrade i analize prostornih podataka.

Cilj simpozija, koji se tradicionalno održava svake četiri godine, je prikazati najnovija domaća i svjetska znanstvena i stručna dostignuća iz područja inženjerske geodezije.