Vijesti

Geodetski fakultet dobio prvi Erasmus+ KA2 Sector Skills Alliances projekt na Svečilištu

 
 
Slika GEOF webmaster
Geodetski fakultet dobio prvi Erasmus+ KA2 Sector Skills Alliances projekt na Svečilištu
napisao/la geof webmaster - Četvrtak, 14 Rujan 2017, 07:59
 

Na ovogodišnjem Erasmus+ Key Action 2 Sector Skills Alliances natječaju Izvršna agencija za edukaciju audio-vizualnu umjetnost i kulturu Europske komisije (EACEA) odabrala je za financiranje projekt EO4GEO kojeg je nositelj GISIG – Geographical Information Systems International Group iz Italije, a znanstveni i tehnički koordinator Katolički univerzitet Leuven iz Belgije. Hrvatski partner u ovom prestižnom konzorciju je Copernicus tim Geodetskog fakulteta, kojeg vodi prof. dr. sc. Željko Bačić. Realizacija EO4GEO projekta, vrijednog 3.876.045,00 €, započeti će 1. siječnja 2018. godine i trajati će 4 godine.

Zanimljivo je da je EO4GEO projekt jedini koji se na ovogodišnjem natječaju financira u području svemir – geoinformacije (ukupno samo pet projekta u šest područja), kao i da je ovo prvo sudjelovanje jedne sastavnice Sveučilišta (prema prikupljenim informacijama) u Sector Skills Alliances projektu.

EO4GEO projekt, punim imenom „Towards an inovative strategy for skills development and capacity building in the space geo-information sector supporting Copernicus User Uptake“, realizirati će konzorcij 26 partnera iz 13 država EU koji dolaze iz akademske zajednice te privatnog i javnog sektora koji su aktivni u edukaciji i treningu korisnika s naglaskom na svemirsko/geo-prostorni sektor. Konzorcije je podržan od strane jake skupine pridruženih partnera (22) koji se uglavnom sastoje od udruženja ili mreža koje su aktivne u istom području. Pridruženi partner iz Hrvatske je Hrvatska udruga poslodavaca – Udruga geodetske i geoinformatičke struke. Projekt je također podržan od strane Savjetodavnog Odbora, u kojem su predstavnici globalnih organizacija iz svemirskog i geoprostornog sektora kao što su ESA/ESRIN, NASA, JRC,UCGIS, Deloitte, AGORIA, BigKnowledge i OECD.

Cilj EO4GEO projekta je premostiti jaz u svemirsko/geoprostornom sektoru između potreba gospodarstva i profila kadrova koji izlaze iz obrazovnog sustava stvarajući jak savez dionika iz navedenog sektora i šire zajednice. Navedeno će se ostvariti razvojem novog obrazovnog okruženja koje će promicati shvaćanje i integraciju svemirsko/geo-prostornih podataka i servisa. EO4GEO će djelovati na multi- i interdisciplinarni način i primijeniti inovativna rješenja za edukacijske i trening aktivnosti. U tu svrhu će se definirati dugoročna i održiva strategija, razviti Body of knowledge za svemirsko/geo-prostorni sektor te razviti dinamička platforma s alatima za dizajn i razvoj serije kurikuluma različitog tipa i profila u sektoru, što se namjerava ostvariti tijekom četiri godine realizacije projekta.