Vijesti

Održan 10. Kolokvij Katedre za satelitsku geodeziju

 
 
Slika GEOF webmaster
Održan 10. Kolokvij Katedre za satelitsku geodeziju
napisao/la geof webmaster - Četvrtak, 17 Prosinac 2015, 14:35
 

U srijedu 16.12.2015. na Geodetskom fakultetu, u predavaonici 120 održan je 10. Kolokvij Katedre za satelitsku geodeziju na temu 'Bespilotne letjelice i snimanje iz zraka u Hrvatskoj'. Pred 70-ak sudionika kolokvija održana su sljedeća predavanja:

  • Tehnologija i okvir za korištenje bespilotnih letjelica i snimanja iz zraka u svijetu, dr. sc. Mateo Gašparović, Geodetski fakultet,
  • Propisi vezani za dobivanje Odobrenja za snimanje iz zraka, mr. sc. Ivan Landek, Državna geodetska uprava,
  • Snimanje iz zraka BPL-om u Hrvatskoj, Darko Car, dipl. ing. geod., CADCOM d.o.o., Zagreb,
  • Proizvodi snimanja iz zraka i geodetski sektor u Hrvatskoj, Damir Pahić, dipl. ing. geod., Zavod za fotogrametriju d.d., Zagreb.

Nakon održanih predavanja uslijedila je dinamična rasprava u kojoj je sudjelovao veći broj sudionika. Rasprava je naglasila veliki potencijal snimanja s bespilotnim letjelicama za potrebe geodezije, potrebu za punom primjenom propisa za sve snimatelje, promicanje inženjerskog pristupa rješavanju zadataka koji traže snimanje iz zraka s bespilotnim letjelicama te deregulaciju određenih područja koja su danas uređena propisima koji se oslanjaju na zastarjele tehnologije. Svi sudionici diskusije istaknuli su veliki interes stručne, ne samo geodetske, javnosti za primjenom bespilotnih letjelica u geodeziji, geoinformatici i drugim strukama, kao i dodatnu aktualizaciju teme u budućnosti.

Danijel Šugar