Font Dyslexic Kontrast

ZATVORI

Potres 2020 – pregled aktivnosti

This post is also available in: English (Engleski)

10.1.2021. (nedjelja)

Hrvatska OSM zajednica pripremila je statistički pregled i novi zadatak za aplikaciju Oton. Korisnici sad mogu odabrati „regiju“ za koju žele vizualno procjenjivati stanje krovišta. Za grad Petrinju procijenjeno je već 86% krovišta, dok za Glinu postupak tek počinje. https://oton.osm-hr.org/


9.1.2021. (subota)

Dovršena je izrada DOF-a za Glinu, koji je dostupan na serveru Geodetskog fakulteta: http://baze.geof.hr/potres2020/20210107_Glina/


8.1.2021. (petak)

Stožer civilne zaštite zaduženog za uklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije objavio je novu informativnu mrežnu stranicu: https://potresinfo.gov.hr/

Skup aktivnosti koje zajednički realiziraju Državna geodetska uprava Republike Hrvatske, te Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja i hrvatskom OpenStreetMap zajednicom opisan je na mrežnoj stranici:
https://potresinfo.gov.hr/drzavna-geodetska-uprava/120

U središnjem dnevniku Hrvatske televizije prikazan je prilog o interaktivnoj digitalnoj karti „Potres 2020“, snimljen na Geodetskom fakultetu 4.1.2020. Cjelovita objava s poveznicom na video prilog nalazi se na stranicama Hrvatske televizije:
https://vijesti.hrt.hr/698018/potres-2020-aplikacija-koja-zivot-znaci


7.1.2021. (četvrtak)

Održan je koordinacijski sastanak u Državnoj geodetskoj upravi. Zaključeno je da Hrvatska gorska služba spašavanja nastavlja s ciljanim snimanjem terena u suradnji s Geodetskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, koji koordinira izradu digitalnog ortofota. U pripremi je službeni portal za sve službe na terenu koji će biti objedinjen u „Državnom oblaku“. Državna geodetska uprava Republike Hrvatske stavlja na raspolaganje sve potrebne podatke u digitalnom obliku.

Hrvatska gorska služba spašavanja snimila je područje Gline i Majskih Poljana. Snimke su dostavljene Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji izrađuje digitalni ortofoto.

Objavljena je preliminarna karta vizualne procjene stanja krovišta nastala korištenjem aplikacije Oton


6.1.2021. (srijeda)

Na serverima Geodetskog fakulteta dostupan je izrađeni digitalni ortofoto za sljedeća područja:


5.1.2021. (utorak)

Hrvatska gorska služba spašavanja dostavila je nove snimke s područja Siska. Izrađuje se digitalni ortofoto iz zračnih snimaka i priprema za objavu na serverima Geodetskog fakulteta.

Nastavljena je vizualna procjena stanja krovišta na području grada Petrinje korištenjem aplikacije Oton.


4.1.2021. (ponedjeljak)

Preuzete su snimke za područje Siska koje su snimile bezposadne letjelice Hrvatske gorske službe spašavanja. Na temelju snimki bit će izrađen novi digitalni ortofoto snimljenog područja (uža gradska jezgra grada Siska).

Dekan i prodekan Geodetskog fakulteta, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave i predstavnik hrvatske OpenStreetMap zajednice sudjelovali su na konstituirajućoj sjednici Stožera civilne zaštite zaduženog za uklanjanje posljedica razornog potresa, kojeg vodi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved. Svim članovima Stožera prikazane su mogućnosti javnog portala https://potres.2020.openit.hr, te novi digitalni ortofoto za grad Petrinju. Zaključeno je da se podaci svih nadležnih tijela trebaju jednoznačno georeferencirati i dijeliti na budućem službenom portalu.


3.1.2021. (nedjelja)

Uključite se u vizualnu procjenu stanja krovišta na području Petrinje: https://oton.osm-hr.org/

Kratke upute (detaljnije u privitku Oton.pdf):

· bez obzira na mogući mali offset plavom crtkanom linijom obrubljenog poligona, kliknite na odgovarajući gumb iznad DOF-a 2018 (lijevo) i DOF-a 2021 (desno),

· ako je greška prevelika, kliknite na “Greška”,

· dobijete sljedeći poligon i nastavljate.

 

Preuzmite uputu (Oton.pdf)


2.1.2021. (subota)

Izrađena je aplikacija uz pomoć koje je moguće u susjednim okvirima uspoređivati identično područje grada Petrinje na DOF-u 2018/19 s novim DOF-om snimljenim poslije potresa

Dovršena je izrada DOF-a za grad Petrinju. Zatražena je i dobivena suglasnost Državne geodetske uprave Republike Hrvatske za korištenje podataka Registra prostornih jedinica za potresom ugrožene područje: podacima u OpenStreetMap-u pridružit će se kućni brojevi.

Hrvatskog gorskoj službi spašavanja dostavljena je detaljna informacija o vektoriziranim podacima kuća i pristupnih cesta u OpenStreetMap – trenutačno najažurniju kartu prema kojoj je moguće naći udaljene objekte sa stanovnicima kojima je potrebna dostava pomoći.


1.1.2021. (petak)

Uz nastavak rada na obradi snimaka i popunjavanja OpenStreetMap-a, dostavljena je detaljna obavijest o poduzetim aktivnostima svim medijima u Republici Hrvatskoj, te nadležnim službama koje upravljaju kriznom situacijom na potresom pogođenom području. Adresa digitalne interaktivne karte https://potres2020.openit.hr/ objavljena je sa svim relevantnim podacima na brojnim portalima.


31.12.2020. (četvrtak)

Od Hrvatske gorske službe spašavanja preuzeti su snimci grada Petrinje (20 GB). Državna geodetska uprava Republike Hrvatske izdala je sve potrebna dopuštenja za korištenje zračnih snimaka. Volonteri pojedinci i tvrtke iz Hrvatske i iz dijaspore započeli su s organiziranom i koordiniranom obradom podataka s ciljem izrade novog digitalnog ortofota (DOF). Digitalna interaktivna karta https://potres2020.openit.hr/ dobiva telegram kanal na kojem se u rad uključuju svi volonteri koji su već imali prikupljene podatke o potrebama stanovništva na terenu. Dodjeljuju se uloge moderatora i sustavno se uspostavljaju komunikacijski kanali između građana, volontera i nadležnih službi.


30.12.2020. (srijeda)

Nakon jutarnje provjere oštećenja u učionicama, laboratorijama i uredima, napravljen je radni plan pomoći potresom ugroženim području, o kojem su obaviješteni svi zaposlenici i studenti Geodetskog fakulteta. Poziv s opisom 3 prioritetne zadaće je objavljen na mrežnoj stranici Fakulteta (https://www.geof.unizg.hr/novosti/geofunizg-hr-osm-platforma-potres2020/).

Volonteri sa stručnim znanjima iz obrade snimaka i uređivanja OpenStreetMap-a javili su se na adresu potres2020@geof.unizg.hr, raspoređeni su i počeli s radom na projektu dopunjavanja OSM-a vektorskim podacima.

U suradnji s hrvatskom OpenStreetMap zajednicom i OpenIT d.o.o. uspostavljena je ushahidi-platforma – digitalna interaktivna karta sa standardiziranim kategorijama za lagani unos ponude i potreba za pomoći na potresom ugroženom području: https://potres2020.openit.hr/


29.12.2020. (utorak)

U 12 sati i 19 minuta još jedan snažan potres od 6,2 prema Richteru zatresao je Sisačko-moslavačku županiju i šire zagrebačko područje. U zgradi Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nastala su dodatna oštećenja.

 

Podijelite na:

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.Close